K-märkt

November är den grymmaste månaden, men det är roligt att ha mycket att göra. Under tiden bjuder jag på lite konstgjord andning medelst länkar, och så hörs vi nog snart igen.

Jesse Chun är en sån där kreativ bekantskap som gör en helt stum av beundran och lite nervös samtidigt. På hennes hemsida bör man framförallt beskåda hennes fotoprojekt Halmuhnee. I det har hon valt att dokumentera de koreanska kvinnorna som tillfångatogs och nyttjades som sexslavar av den japanska armén under andra världskriget. Vad som gör Jesse speciell är att hennes bilder lämnar de hemska scenariona därhän och i stället väljer att porträttera kvinnorna i ett annat ljus - som kloka, fårade mormödrar, halmuhnee på koreanska. Resultatet är bilder av hur mycket som egentligen kan rymmas i en enda människa, hyr mycket som kan ligga bakom mormorsrynkorna utan att tränga ut annat än genom en sidoblick ut över ett fält, en gest, eller värmen med vilken man håller om axeln på någon med samma historia.

Bonuslänk: När man läser Rocky nuförtiden förleds man lätt att tro att världen, och framförallt dess framsida Stockholm, har blivit fruktansvärt tråkigt och händelselöst. Bortförklaringen ska tydligen vara att karln i fråga jobbar med film, men tillåt mig att tvivla: Rocky har helt enkelt blivit gammal och grå. Som för att samtidigt fira och ursäkta detta sorgliga faktum, har Martin Kellerman äntligen bönhört alla oss fans som saknar den gnällige, obstinate och framförallt rolige 25-årige Rocky, innan bostadsrätten, stadsjeepen och landstället, och lagt upp Rockys barndom i nätformat. Hurra, hurra, hurra!

Tills vidare,
/K


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback