Amerikanerna och böckerna

Att litteraturblogga om det stundande presidentvalet i USA har inte varit lätt, trots att detta val utmålats som det där populärkultur kommer att få mest inverkan någonsin. Tyvärr verkar detta begrepp just nu inte inbegripa litteratur över huvud taget, förutom de obligatoriska självbiografierna och monografierna över kandidaterna. En av de mest spännande är John McCains dotters bok ”My dad – John McCain”. Hon är även en flitig, om än helt poänglös bloggare och går att finna här. Däremot har det satsats friskt på populärmusiktrivia, och här är det givetvis Obama som har övertaget. Ett av de lustigare bevisen på detta är kommentaren från den republikanska kampanjstaben där de kallar en kommande CD till stöd för Obama där artister i stil med Stevie Wonder och Lionel Richie medverkar, för ”rockalbum”.

 

Nu har dock åtminstone den republikanska vicepresident-kandidatens förhållande till litteratur börjat nystas upp på ett djupare plan, och det är inga vackra åsikter som dyker upp. Enligt en obekräftad uppgift i en Times-artikel ska nämligen Sarah Palin efter sitt tillträde som borgmästare i Wasilla 1996 ha försökt bannlysa böcker från stadens bibliotek, och dessutom försökt avskeda bibliotekarien Mary Ellen Emmons som vägrade ställa upp på operationen. Det gick aldrig så långt att Palin hann föreslå några böcker, vilket på ett vis är synd eftersom jag är övertygad om att det hade sagt en hel del om kvinnan som kan komma att bli USA:s nästa vicepresident.

 

Att det är just nu som nyheten börjar sippra ut är träffande, eftersom vi råkara vara mitt uppe i American Library Associations Banned Books Week – en vecka då ALA varje år väljer att fästa uppmärksamheten vid ”friheten att läsa”, och på vilka sätt den hotas av bland andra föräldraföreningar, skolor – och lokalpolitiker som Sarah Palin. En titt på den fullständiga listan över ifrågasatta böcker, eller topplistan över 2007 års mest ifrågasatta, kan varmt rekommenderas. Med på listan finns bland annat tre böcker av Toni Morrisson, Ken Keseys ”Gökboet”, och alla Harry Potter-böckerna.

 

Med förhoppning om att vi alla fortsätter att läsa, låter andra läsa, och aktivt motarbetar de som försöker hindra andra människor att komma i kontakt med uppseendeväckande, utmanande, och fantastiskt bra litteratur, önskar jag er alla en riktigt upprörd Banned Book Week.

 

/K

 

Överkurs i veckan: spana in alla förbjudna bok-listors moder, Index Librorum Prohibitorum.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback