Proust i Paris II

 6.  Boucheron: Fortfarande en vansinnigt dyr juvelerare. I romanen är det proust bäste vän Robert de Saint-Loup som springer här och våndas över ett diamanthalsband som hans älskarinna, den prostituerade Rachel, kräver.

 

 7. 1 Rue Scribe: På denna adress låg Jockeyklubben, i vars fiktiva motsvarighet den judiske Swanns inträde var en anledning till polemik. Jockeyklubben har numera har sin hemvist på 2, rue Rabelais, men är givetvis inte längre den naturliga mötesplats för överklassens herrar som den en gång var. Det är på Jockeyklubbens balkong som Proust i På Spaning nämner att man kan se Swann, eller någon som är mycket lik honom - och är det minsann inte han som skymtar fram, stående i dörröppningen med hatten på, på Tissots målning Le Balcon du Cercle de la rue Royale?

 

 

Jo, visst är det hans förlaga och namne Charles Haas. Konstkännaren Swann (som till skillnad från Haas är rödhårig och ser ut som den mitterste vise mannen i Luinis målning av Jesu födelse) är verkets mest sympatiska karaktär, med endast en svaghet: Kokotten Odette de Crécy, som han sin vana trogen ser genom konstens glasögon eftersom hon då påminner om Botticellis Zippora

 

 

 

Charles Haas hade själv en stormig affär med Sarah Bernhardt.

 

8.  12, Boulevard des Capucines: Café de la Paix är ett belle-époque-café där mången efterfest hållits för de rika och förmögna under balsäsongerna. I boken ska Saint-Loup ha ätit middag här, enligt vår guide. Kanske dags även för dig att ta en kopp kaffe, om krafterna börjar tryta?

 

9.  Place de l’Opéra: Operahuset stod färdigt 1875 och var stället nummer ett att synas på runt dekelskiftet. I På Spaning är operan vanligt förekommande särskilt då Proust illustrerar sina känslor för hertiginnan Oriane de Guremantes, som i sina magnifika toiletter regerar uppifrån sin balk.

 

10.  Rue du Havre: På Lycée Condorcet gick Proust i gymnasiet. En annan känd elev - givetvis inte samtida! - var Sartre.

 

11.  9, Boulevard Malesherbes. Hit flyttade Prousts familj precis efter hans födelse, och här skulle han komma att tillbringa sina första 30 år. Lägenheten låg på andra våningen och vår guide rapporterar att Oscar Wilde inte gav mycket för dekoren. När vi kom dit var skoaffärerna på bottenvåningen stängda och huset tomt, så tyvärr var ett besök inne på gården omöjligt. Vänder man sig dock mot Madeleinekyrkan är det inte svårt att tänka sig en liten Marcel promenera ditåt, i riktning mot Champs-Élysées, med Francoise eller hennes verkliga motsvarighet i handen.

 

12.  Rue d’Astorg. Här ska den vackra hertiginnan de Guermantes förebild, grevinnan Elisabeth de Greffulhe, ha bott när det begav sig – ett faktum om något som nyanserar bilden av Faubourg Saint-Germain-societeten.

 

Fortsättning följer...

/K


Kommentarer
Postat av: J.H

Hah. Jockeyklubben. Hur underbart är det inte veta att slynglar och kultusnobbar en gång, för länge sedan, övade inflytande över samtiden. Nu ska jag ut på promenad och tänka på grälet mellan Wagner och Jockeyklubben på operan...

2008-11-09 @ 17:40:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback