Om våndan av att älska böcker

Carlos Ruiz Zafon

Vindens skugga

 Norstedts pocket

 

 

 

Carlos Ruiz Zafon älskar verkligen böcker. Romanen vindens skugga kretsar kring Daniel Sempere, sonen till en bokhandlare, deras affär i Barcelona och livet under Franco-diktaturen. Upptakten är att Daniel vid mycket ung ålder får en bok från det mystiska De glömda böckernas bibliotek, som det blir hans uppgift att bevara från glömska. Givetvis blir det ingen lätt uppgift, förföljd som han är av ett uppbåd av ondingar mer endimensionella än Harry Potter-skurkar. Daniel själv, i likhet med övriga karaktärer i boken, har en personlighet mindre komplicerad än en Guillou-figur: han är ädel, rättrådig och tristare än en frimärkssamlande pensionär trots sin unga ålder.

 

Boken börjar hyfsat: Mycket stämning kombinerat med en hälsosam dos bibliofili. Och böcker gillar vi alla. Frågan är om en så fullständigt okritisk bokälskare som Zafon klarar uppgiften att själv skriva en bra roman? Mitt svar måste, efter att med ett enormt kraftuppbåd lyckats ta mig igenom halva, bli: Åtminstone så räcker det inte att enbart vara bokälskare.

Vindens skugga påminner alltför mycket om de försök vi alla gjort att vid en ung ålder skriva som en deckarförfattare genom att döpa figurerna till brittiska namn, eller skriva poesi genom att droppa glosor som har med höstlöv och kärlek att göra. Lovvärda stilövningar, kan någon hävda, men i efterhand verkar alla de där försöken så pinsamma tack vare den flagranta bristen på vilja att säga någonting över huvud taget. Zafon är uppenbarligen heltänd på mystik, dammiga böcker i skinnband och dimmiga Barcelonagator – men han verkar helt sakna budskap eller annan anledning till att skriva än att han, likt den lille pojken i boken, helt enkelt har bestämt sig för att producera en bok. Dålig idé.

 

Annars så pålitliga konsonantmylla – hur kunde ni locka mig in i denna meningslösa klyschhärva?

 

På återseende

/K


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback