Litteratur på youtube: Plats # 8

Vi som hänger med i skvallret hoppade till för ett par veckor sedan, då Peter Englund på sin blogg annonserade att han inte skulle ”skriva någon ny bok på ett antal år” – det kunde naturligtvis bara betyda en enda sak, nämligen att karln tagit sitt engagemang i Svenska Akademien ytterligare ett steg för att ta på sig det tunga ansvar som posten som ständig sekreterare medför. För att gratulera honom, och ge honom några tips på vägen, visar dagens litterära youtube-klipp från 1957 en av hans företrädare.

Vad vi ser är den dåvarande ständige sekreteraren Anders Östling som annonserar beslutet att ge nobelpriset i litteratur till Albert Camus. Ett spännande och smakfullt val som hade väntat under sju år som nominerad tills La Chute kom och övertygade akademien. Valet skulle  dock komma att överraska inte minst författaren själv, som liksom akademien  funderat på om det inte var Malraux som egentligen förtjänade det.


Ingen film? Titta här istället.

 

Vad kan då Peter Englund lära av sin föregångare? Jo, givetvis att hänga med i den samtida utgivningen och slå till direkt när man vet att en författare är värd priset i stället för att vänta på den annalkande mossan. Visst finns det kanske inte idag någon så självklart värdig mottagare, men faktum är att hade man på den tiden valt att vänta i bara tre år till på denne dittills näst yngste mottagare av priset, hade det ju inte funnits någon Camus att dela ut det till.

 

Och vad kan han lära sig att inte göra som sin föregångare, då? Tja…Vad sägs om lite medieträning?

 

Lycka till!

/K


Kommentarer
Postat av: Peter Englund

Tack!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback